Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Hidden Masterpieces: Cube


Πεντε ατομα, εντελως αγνωστα μεταξυ τους, ξυπνανε σε διαφορετικα δωματια ενος γιγαντιαιου κυβου, με απωλεια μνημης για το πως βρεθηκαν εκει.Γρηγορα θα καταλαβουν πως τα δωματια απο τα οποια θα πρεπει να ξεφυγουν κρυβουν θανασιμες παγιδες απο τις οποιες πρεπει να ξεφυγουν οπως και γριφους τους οποιους θα πρεπει να λυσουν, για αυτο το λογο θα πρεπει να συνεργαστουν.

Οι ωρες και οι μερες(;) περνουν και ο πεσιμισμος και ο μηδενισμος τους εχει κυριευσει. Ενω περα απο τις παγιδες αυτης της τρομακτικης κατασκευης η πεινα, η εξαντληση, η αυπνια τους διχαζει ακομα περισσοτερο.

Με κεντρικο πρωταγωνιστη τον Worth (David Hewlett ο οποιος ειναι και ο ηθοποιος φετιχ του Natali) ο κυβος μας εξιστορει, σε ενα απολυτα καφκικο περιβαλλον, μια ιστορια με εντονο κοινωνικοπολιτικο υποβαθρο και big brother-ικη θεματολογια। Οι διαλογοι μεταξυ των Worth και Holloway σε καθηλωνουν, και εχουν να κανουν με πραγματα που καθημερινα βλεπουμε γυρω μας και σχετιζονται με την καταχρηση εξουσιας, οπως και με την εννοια του μεγαλου αορατου εχθρου, οποιος ποτε παιρνει την μορφη μεγαλων πολυεθνικων εταιρειων και ποτε την μορφη του ιδιου του κρατους.

Ο Vincenzo Natali χρειαστηκε μονο 3 δωματια, μια χουφτα ηθοποιων για να γυρισει την ταινια και ενα πραγματικα πανεξυπνο σεναριο. Κατα τα αλλα, εχει ελαχιστα εφε (κατι που θα απογοητευσει τους παραδοσιακους οπαδους των sci-fi ταινιων) και πραγματικα πολυ μικρο badget.
Γυριστηκε ακομα μια συνεχεια με το τιτλο Cube 2:hypercube (του Andrzej Sekula-γνωστος απο το American psycho) , και ενα prequel με το ονομα Cube:zero (Ernie Barbarash-συνπαραγωγος των δυο προηγουμενων μερων του cube), και τα δυο αξιζει να τα δειτε εξισου.

Μια απο τις must ταινιες του εναλλακτικου κινηματογραφου στα 90's.

"Endless human stupidity"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου